DOWEL
Katı silindirik çubuk, genellikle tahta, plastik veya çelikten yapılır. Orijinal üretim formunda dübel olarak adlandırılır.
STEEL DOWEL
Çelik dübel yaygın olarak taş veya duvar üzerinde delinen bölgeye yerleştirilerek herhangi bir nesneyi sabitlemek(tutturmak) için kullanılır.
DOWEL BAR
Bloklar halindeki betonu sabitlemede çift eksenli yük aktarımının dengelenmesini sağlayan korozyon direncini arttırıcı çelik çubuklardır.
TERCİH EDİLMELERİNİN NEDENLERİ
• Beton bloklarının üzerinden geçen araçların yükleri homojen bir şekilde diğer beton A bloklarına iletilerek; betonlardaki olası korozyonlar engellenmiş olur.
• Kullanıldıkları yerlerde deformasyon ömrünü uzatır ve uzun ömürlü yapılar sağlar.
• Betonun esnemesini sağlayarak yükün tek noktaya etkimesini engeller.
• Betonda oluşabilecek yarılma, çarpılma, çökme gibi deformasyonlar minimize edilmiş olur.
NEDEN EPOKSİ BOYA İLE KAPLANIR?
Epoksi kaplamasıyla dowel barlarda oluşabilecek korozyon engellenmiş olur. Korozyondaki ana etmen doğal yollardan meydana gelen yağış, deniz suyu veya buzların çözülmesi ile betona yüzeysel ve içsel sıvı temas etmesidir. Sıvı ilerlemesi çelik barlara ulaştığında barların paslanmasına ve genleşmesine de neden olarak beton yüzeylerde çatlaklar ve kırılmalar meydana gelir. Bunu ortadan kaldırmak ve korozyon direncini arttırmak için epoksi kaplama yapılır.
KULLANILDIĞI YERLER
Havaalanı pistleri, uçak park alanlarında, özellikle yüksek dayanıma sahip beton yol, ve sahaların inşaatında uzun ömürlü ve deformasyon dayanımın yüksek olduğu yapılarda tercih edilir.
STANDARTLARI, ÜRETİM TEKNİKLERİ VE ÜRETİM ARALIKLARI
• Çap üretimi standartlara göre 25-38 mm aralığındadır. Fakat müşteri talebine göre değişim gösterebilir. Ancak 19-80mm arası çaplarda standart olarakta üretimimiz mevcuttur.
• Dowel barların uzunlukları standart olarak 500mm olup, isteğe bağlı farklı uzunluklarda da üretimi yapıldığı gibi; kesimsiz boy olarakta 6000mm olarak üretimi yapılmaktadır.
• Talep edilen akma-çekme-kopma değerleri standartları dahilinde üretimi yapılır. Kalite birimimiz tarafından test edilir, onaylanır.
• ASTM A615/A 615M, ASTM A675/A 675M, ASTM A706/A 706M ve ASTM A1035/A 1035M çelik kütüklerden üretilir.
• Yüzeyleri düz ve uçları düzgün olarak kesilen, ASTM A775/A775M standardına uygun olarak isteğe bağlı epoksi boya ile kaplanabilir.
• Ürünlerimizin üretim aşaması kalite kontrol sistemleri tarafından incelenerek denetimi yapılmakta ve bu kontrollere ait tüm raporlar müşteriye ürünle birlikte teslim edilmektedir.
• Üretimi tamamlanan dowel barlar genellikle uluslararası gemi, tır ve konteyner nakliyesine uygun olarak europalet üzerine hazırlanmış özel tahta sandıklar içerisinde ambalajlanmış ve üzerleri pvc kapaklarla örtülmüş bir şekilde sevk edilmektedir.
• ASTM A775/A775M standardına uygun olarak PE mat tüplerin içerisine konularak sandıklanma işlemi gerçekleştirilmektedir. Böylece dowel barlar Avrupa standartlarına uygun ve asla zarar görmeden sevk edilmektedir. Ayrıca proje niteliklerine göre istenilen formda ambalaj yapılmaktadır.
DOWEL BARLARIN KULLANIM AMACI
Dowel barların yüksek bağlantı performansı ile betonlar arası güçlendirme yapılmaktadır. Böylece beton yoldaki yük ne olursa olsun üstündeki ağırlık tüm betona eşit olarak yayılacak ve betonun çökmesi, hasar görmesi gibi sorunlar ortadan kaldırılacaktır. Bu durum hem maddi açıdan büyük bir kaybı hem de olası can kayıplarını ortadan kaldıracaktır.
Resimde aşırı yükün uygulandığını, ancak yükün eşit olarak dağıldığını, dolayısı ile betonun esneme yaparak çatlak, çökme veya herhangi bir hasara yol açmadığını görmekteyiz.
DOWEL BARLARIN EPOKSİ BOYA İLE KAPLANMASININ YAŞAM DÖNGÜ MALİYETİ NEDİR ?
Yapılan araştırmalar sonucunda dowel barların epoksi boya ile kaplı- kaplamasız olarak sistem-yaşam döngü maliyetleri görülmektedir. Epoksi kaplamanın uzun vadede sağladığı avantaj tablo ve grafikte görülmektedir.
Dowel barların kullanım alanları stratejik yerler olduğu için (havaalanı, karayolları, viyadükler gibi) buralarda kaplamasız olarak yapılan çalışmaların korozyonlar neticesinde ilk beton onarım zamanı 14yıl olarak görülmektedir. Epoksi kaplamalı olarak 3katdan daha fazla ömür sağladığı görülmektedir. Dolayısıyla projelere başlanmadan önce yaşam-döngü maliyeti üzerinde durmak büyük fayda sağlayacaktır.
DOWEL BARLARIN UYGULAMASI 3 FARKLI METODLA YAPILIR:
1- Sehpalama yöntemi şeklide kullanılabilir. Standartlarda belirtilen çaplarda ve belirli aralıklarda yerleştirilen dowel barkların üzerine beton dökülerek uygulanır.
3- İyileştirme yapılması gereken deforme olmuş yerler uygun olarak kazılarak dowel barlar yerleştirilir ve üzerine tekrar beton dökülerek zemin güçlendirilmiş olur.
Copyright © 2024
Alp Çelik bir Coşkun Group kuruluşudur.